Adaptive Re-use Concept for the Silos of Zeeburgereiland, Amsterdam

Published On: 7 September 2017

Competitions

As part of the Walas Concepts Team, Popovich recently completed a design concept proposal for the phasal transformation of a brownfield site on Zeeburg Island in Amsterdam, Netherlands. Our site visioning approach was initiated by principles of adaptive re-use to integrate the heritage and collective memory value of the three historical silos on site into a multi-nodal, gradual public space model. In recognition of the need to create a more environmentally-responsive and viable future, the concept proposed to integrate the silos into the site-wide functional programming, including: urban farming in the form of vertical and urban roof farming, energy transition in the form of bio energy generators and water filtration systems, and spatial support for locally-recruited socially economic spaces. The final site phases envisioned introduced two-year, four-year and twenty-five year build-out concepts, as stages of "ABSORPTION", "ADAPTATION", and "TRANSFORMATION". 

170602 PHASE ONE ABSORPTION ATTRACTION

170602 PHASE TWO ADAPTIVE

170602 PHASE THREE TRANSFORMATIONAL BUILD OUT